С този метод по доста щадящ начин да се премахнат камъни от

...
С този метод по доста щадящ начин да се премахнат камъни от
Коментари Харесай

„Сърце и Мозък“ Бургас въведе сложна комбинирана методика за изследване на жлъчните пътища и панкреаса

С този метод по доста щадящ метод да се отстранен камъни от жлъчните пътища или да се слагат протези в тях

Д-р Милена Перухова е част от екипа на отделението по гастроентерология на „ Сърце и Мозък “ Бургас. Опитен експерт с ползи в областта вътрешните заболявания, горна и долна ендоскопия, перкутанни интервенции под ултразвуков надзор, както и стандартна и доплер ехография. Д-р Перухова има опит в лекуването и следенето на пациенти след чернодробна трансплантация. Работила е като учител на студенти по медицина в Медицинския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ София. 056 703003 

- Д-р Перухова, ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография или ЕРХПГ – това е много комплицирана комбинирана методика за проучване на жлъчните пътища и на панкреаса..  „ Сърце и Мозък “ е единственото здравно заведение в Бургас и района, което предлага този тип проучване. Разкажете ми повече за тази методика. 

-Този тип намеса от няколко десетилетия  се употребява най-вече с лечебна цел, не толкоз с диагностична. Методът е изключително ефективен при болести на жлъчно-панкреасната система. Дава благоприятни условия по много щадящ метод да се отстранен камъни от жлъчните пътища или да се слагат протези в тях (при злокачествени новообразувания на панкреаса и жлъчните пътища), които да решат дренажните проблеми на жлъчната система при тези заболели. Този тип намеса през последните десетилети изместиха в огромна степен хирургичните  интервенции при пациенти с напреднали онкологични болести на панкреаса, жлъчните пътища и черния дроб. Методът изисква извънредно висока подготовка на гастроентеролога, който я прави и нов клас ендоскоспка инсталация.

- Д-р Перухова, с какво Ви притегли гастроентерологията?

- Гастроентерологията е извънредно забавна компетентност, която учи болесттите на храносмилателната система. Специалността дава опция да лекуваш пациенти със болести на хранопровода,стомаха, тънките и дебели вътрешности, панкреаса, жлъчната система и черния дроб. От тази позиция, не мисля че има друга компетентност, която да сплотява такова многообразие от нозологични единици и да обгръща пациенти от разнообразни възрастови групи.

- Кои са най-честите признаци, които водят пациентите при гастроентеролога?

- В нашата процедура пациентите идват най-често с недоволства от киселини, парене зад гръдната кост, болежка и отичане на  корема, запек, намаляване на килограми и загуба на вкус. Разбира се, при по-тежки болести, пациентите се оплакват от пожълтяване на кожата и смяна в цвета на  урината и  изпражненията.

- Какви са признаците, които не трябва да подценяваме?

- Много е значимо пациентите да се съветват със експерт гастроентеролог, когато имат недоволства от страна на храносмилателната система, които са с отминалост повече от няколко седмици. Оплаквания като изтощение, обща отпадалост, зной и сърцетуптене, могат да се дължат на анемия,която би трябвало да бъде изяснена нс първо място от  гастроентеролози. Има положения, които постановат неотложно посещаване при експерт. Такива признаци да вземем за пример са:  поява на черни изпражнения, повръщане на кървенисти материи, твърдоглав запек с поява на кръв след изхождане, пожълтяване на кожата и забележимите лигавици и потъмняване на урината.

- Какво отличава клиниката по гастроентерология в " Сърце и Мозък "  Бургас?

- Клиниката по гастроентеролгия в болница “Сърце и Мозък “ дава опция да бъдат осъществени всички нужни диагностични и лечебни интервенции при гастроентерологино болните пациенти. Клиниката разполага с инсталация на международно равнище, благодарение на която се правят високоспециализирани интервенции като да вземем за пример: премахване на полипи на дебелото черво, премахване на камъни от жлъчните пътища – това надали са високоспециализирани действия - дренаж на кистични обединения на панкреаса, слагане на протези на хранопровода при малигнени стенози, ендоскопско унищожаване на ранни карциноми от лигавицата на стомаха и дебелото черво. Подобен вид интервенции се правят в доста малко лечебни заведения в. И за мен опцията да се развъртвам професионално в Сърце и Мозък е мощно мотивираща и удовлетворяваща.

Взех решение да дойда с огромна част от екипа лекари, с които работехме дружно в София. На първо място дойдохме  поради безупречната известност на Български Кардиологичен Институт и веригата от лечебни заведения, които са част от него. Апаратурата, с която разполага клиниката, изискванията на труд и опцията да лекуваме пациенти в Бургаска област, които до този миг не са имали достъп до подобен вид високоспециализирана гастроентерологична здравна помощ е притегателна за всеки висококвалифициран експерт. Категорично настоявам, че ‚Сърце и Мозък‘ Бургас е болница, съизмерима с всички международни здравни центрове.

- Моля, разкажете ми за случай, който постоянно ще помните.

- Имахме пациентка в клиниката на 89 г, която беше със злокачествено новообразувание на панкреаса, което беше довело до задръстване на нейните жлъчни пътища и до задръстване на горните отдели на храносмилателната й система. Тя безусловно не можеше да се храни,беше с доста пожълтяла кожа и тежка  обща интоксикирана. Екипът ни съумя по ендоскопски път (безкръвно) да извърши дренаж на жлъчните пътища и да създадем по този начин, че пациенкта да стартира да се храни още веднъж. Жената се възвърне относително бързо след интервенцията и беше изписана в положително общо положение.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР